IKSZ, képzések, workshopok

IKSZ Iskolai Közösségi Szolgálat

Az Átlátszónet Alapítvány az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében 2016-tól fogad diákokat.

Alapítványunknál ez általában számítógépes feladatot jelent, azaz adatok online keresésében és rögzítésében vehettek részt a diákok közösségi szolgálatuk teljesítése céljából.

Jelenleg nincs nyitott IKSZ-es lehetőség.

Képzések, workshopok

Az Átlátszónet Alapítvány többféle képzést tart, egyrészt civil szervezeteknek, közösségeknek, aktív állampolgároknak és egyetemista vagy már gyakorló újságíróknak, másrészt pedig a középiskolás korosztálynak.

  • Információszabadság, közérdekűadat-igénylés
  • Médiaszabadság, oknyomozó újságírás
  • Adatvizualizáció
  • Álhírek, dezinformáció
  • Adatvédelem, adatbiztonság

A koronavírus-járvány miatt workshopjaink jelenleg szünetelnek.

Álhírek témában folyamatosan elérhető az az atlatszo.hu által 2017-ben indított, a középiskolás diákokat célzó online kvíz, a Legyél te is álhírvadász!. A “Legyél te is álhírvadász!” egy online teszt, amely játékos formában szeretné megtanítani a használóit arra, hogyan lehet felismerni az álhíreket, dezinformációkat, a szenzáció mögötti túlzásokat, illetve az összeesküvés-elméleteket. A játékhoz kapcsolódóan a folyamatosan bővülő weboldalon hasznos fogalmakat, olvasmányokat és egyéb eszközöket talál a felhasználó. A diákok négy szinten játszhatnak, a teljesített szinteket pedig megoszthatják Facebookon és Twitteren is, amely a kvízt vonzóvá teszi a fiatal felhasználók számára. Az online eszköz rövid magyarázatokkal segíti a játékost a teszt során.